Историјат

ИСТОРИЈАТ

Народна библиотека у Врњачкој Бањи носи назив по др Душану Радићу, значајном бањском писцу и лекару. Њени почеци сежу читав век уназад, у време када је угоститељски објекат под називом „Шуцин павиљон“ у свом саставу имао и прву бањску читаоницу. Ту читаоницу посећивали су и Врњчани и њихови гости, превасходно како би читали дневну штампу и расправљали о актуелним питањима из земље и света.

istorijat.jpg

Од тада, па до данас, библиотека у Врњачкој Бањи прешла је дуг пут. Како је Врњачка Бања од самог оснивања показивала необично изражену наклоност према култури и уметности, она се временом у том смеру и развила, те постала српска бања са најквалитетнијом и најбогатијом културном понудом.

Народна библиотека „Др Душан Радић“ налази се на самој врњачкој променади, у објекту који је некада био вила и који је сачувао типичну бањску архитектуру из периода прве половине 20. века. У свом поседу има око 45.000 наслова који су доступни, како мештанима, тако и гостима Врњачке Бање. Читаонице библиотеке „Др Душан Радић“ су простране и опремљене у духу целокупне грађевине, удобне и пријатне за боравак. Љубазност запослених још је један детаљ којим ова библиотека плени. Запослени су спремни да свакоме помогну у налажењу литературе за коју су заинтересовани, а библиотека поседује и комплетну дневну и периодичну штампу, као и научне и културне часописе.

Народна библиотека „Др Душан Радић“ активни je организатор многих дешавања којима је домаћин током целе године, али са посебним акцентом на период бањске сезоне. Организује књижевне вечери, трибине, предавања, промоције нових књига као и камерне концерте уз учешће и активну сарадњу многих културних, научних и других организација и институција.

Заљубљеници у писану реч током свог боравка у Бањи могу се учланити у библиотеку и добити посебну чланску карту за госте. Велики број наслова белетристике, популарне литературе, класике, поезије и многих других књижевних врста и жанрова доступан је свима. Уколико бисте волели да читате добру књигу док пијете јутарњу кафу у неком од бањских кафића, свратите до библиотеке „Др Душан Радић“ и изаберите своју књигу за тај дан. На располагању су Вам љубазно особље и милиони страница кој чекају да буду прочитане.