Вести

Ускоро у БИБЛИОФОНОТЕЦИ: Николај Жличар (1949 - 2023)

Николај Жличар (Ормож, ФНРЈ, 16. јануар 1949. - Словењ Градец, Словенија, 26. април 2023.) Николај Жличар, словеначки диригент, рођен је у Орможу у породици саобраћајног инжењера Франка и Аделаиде Жличар. Младост је провео у Дубровнику, где је похађао гимназију 1963-1967, а средњу музичку школу завршио је 1967. године. Потом је студирао дириговање код Данила Шваре на Глабо академији у Љубљани и дипломирао 1971. и завршио постдипломске студије код Антона Нанута (1974). Као студент, водио је хор Винко Водопивец. Николај Жличар је био и диригент у Опери Народног позоришта у Београду.

Од 1971. до 1978. године, био је коорепетитор и диригент у Опери Хрватског народног казалишта у Сплиту, где је обављао и дужност директора 1976-1977. Једну сезону био је диригент Државне опере и балета у Анкари, а по повратку у Југославију 1978. године, преузео је место диригента у Опери Народног позоришта у Београду. Потом је радио као оперски и симфонијски диригент у разним музичким центрима бивше Југославије, у Немачкој, Аустрији, Италији, Русији, Бугарској, Чешкој и Јужној Кореји. Сарађивао је са многим реномираним ансамблима као што су Симфонијски оркестар Словеначке филхармоније, Симфонијски оркестар РТВ Словеније, Симфонијски оркестар РТВ Загреб, Брукнер оркестар Линц, Лењинградска филхармонија, Оркестар Радио телевизије Беч... Снимио је шест ЦД-а.

Последњих деценија живео је у Велењу, где је предавао клавир у музичкој школи и у Линцу, диригујући на Универзитету за музику Антон Брукнер. Жличар је био диригент са обимним репертоаром оперских и симфонијских дела разних стилова. Између осталог, у његовој каријери значајно је и прво извођење опере Бруна Бјелинског Орфеј XX века (Београд, 1981.). Често је наступао у иностранству где је снимао за радио станице. Био је и клавирски коорепетитор. Савез словеначких музичких школа доделио му је 2021. године награду Фран Гербич за животно дело и изузетна достигнућа на педагошком и организационом пољу у унапређењу музичког образовања и усавршавања.