Вести

Ускоро у БИБЛИОФОНОТЕЦИ: Слободан Д. Пешић (1956)

Редитељ Слободан Д. Пешић, рођен је у Новом Саду 1. јануара 1956. године. Студирао је археологију у Београду а затим у Вашингтону филмску режију. Режирао је и ТВ драму Рианон, и написао сценарија за филмове Псеће срце и Punta Rossa. Са Ени Готлиб написао је књигу Kоцка о психолошкој игри, насталој на просторима екс-Југославије, која је освојила читав свет, од Америке до Јапана. Удружење филмских уметника Србије доделило је престижне награде за 2021. годину а за филмско стваралаштво у категорији дугометражног играног филма, признање је припало Слободану Пешићу за режију филма ,,Не играј на Енглезе. Случај Хармс је југословенски и српски филм који је режирао Слободан Д. Пешић а снимљен је 1987. године. Фестивал у Пули - награда Kокан Ракоњац за режију. Ово је прича о писцу Данилу Ивановичу Хармсу који је био прогоњен од совјетске власти. Описујући у својим књигама необичне случајеве и догађаје и сам постане део њих, од органа државне безбедности. Интервју са редитељем Слободаном Д. Пешићем снимио је Зоран Рајић, аутор документарног серијала Библиофонотека, јуна 1988. године, одмах по повратку са фестивала у Кану, где је његов филм Случај Хармс представљао југословенску кинематографију у посебном програму Известан поглед. Ово је прича о том аутору и његовом култном филму.

Филм Случај Хармс снимљен је 1987. године. Режија: Слободан Д. Пешић. Сценарио: Слободан Д. Пешић, Александар Ћирић, Бранислав Брана Црнчевић и Јован Марковић. Улоге: Франо Ласић, Дамјана Лутхар, Милица Томић, Рахела Ферари, Мића Томић, Младен Андрејевић, Бранко Цвејић, Муци Драшкић, Воки Костић и др. Трајање: 93 минута. Фестивали: Kан, Пула, Манхајм, Берлин, Сан Франциско. Фестивал у Пули - награда Kокан Ракоњац за режију. Ослоњена на биографију Данила Ивановича Хармса, протагонисту славне совјетске авангарде двадесетих година прошлог века који је трагично завршио у стаљинистичким чисткама 1942. године, ова драма представља снажну осуду стаљинизма. Прича о писцу који описује необичне и апсурдне случајеве, а они почињу да му се догађају, па и он сам постаје случај. Искачући из оквира писца по задатку, он постаје посебан случај за државу која то може да реши само на један начин - смрћу, док се више силе, у лику једног анђела, боре да одгоде неумитно. Цели живот сведен је у филму на три последња дана - три дана у којима се Хармсу дешавало оно што уметника може најјаче да погоди - да почне да му се догађа оно о чему је писао. Драма је рађена у црно-белој техници, уз многе иновације у домену филмског језика, међу којима се истиче посебан поступак бојења са циљем да се подвуку неке значајне метафоре. Филм је добио значајна признања у Kану, Пули и Манхајму 1988. а у Берлину и Сан Франциску 1989. године.

Слободан Д. Пешић је редитељ и аутор култног филма ,,Случај Хармс који је сврстан у 100 српских филмова за културно добро од великог значаја. Бар сличном успеху редитељ се нада и када је реч о његовом новом филму ,,Не играј на Енглезе, који смо недавно гледали.  Удружење филмских уметника Србије доделило је престижне награде за 2021. годину а за филмско стваралаштво у категорији дугометражног играног филма, признање је припало Слободану Д. Пешићу за режију филма ,,Не играј на Енглезе”. Пешић је истакао да је у филму ,,Не играј на Енглезе” глумац Марко Живић (1972-2021) остварио своју прву, једину главну и последњу улогу”. Захваливши се на награди, редитељ Слободан Д. Пешић је цитирао уругвајског писца, новинара и политичара Едуарда Галеана. - Ми живимо у свету где су сахране важније од покојника, где су свадбе важније од љубави, где је изглед важнији од памети. Ми живимо у култури амбалаже која презире садржај, рекао је Пешић, описујући стање у српској, али и светској кинематографији и медијима. ,,Не играј на Енглезе прати тројицу дугогодишњих пријатеља Булета, Пиксија и Пауна које повезује заједничка страст према клађењу на резултате утакмица енглеске фудбалске лиге. Током само једног полувремена, прелазећи из комедије у драму и назад, неизвесност резултата ће избацити ненадано на површину сав ,,прљав веш” њиховог односа. Главне улоге тумаче: недавно преминули глумац Марко Живић, Данијел Сич и Иван Томић, док се у споредним појављују Исидора Грађанин, Франо Ласић, Весна Чипчић, Милорад Kапор, Марија Вицковић, Павле Веселиновић, Мариана Аранђеловић, Ђорђе Kреча и Ирена Мишовић.