Вести

Ускоро у БИБЛИОФОНОТЕЦИ: Вилијам Фиcли

Вилијам Фисли је класични гитариста из Тахома Парка, Мериленд, САД. Добитник је бројних награда и признања: златне медаље на Панхеленском такмичењу гитариста 1987. у Атини, награде за камерну музику у Балтимору 1990. и 1995. и Гувернерове награде за изузетна достигнућа у уметности у Мериленду 1996. године. Изабран је да свира за Андреса Сеговију на последњој мастер историјској класи на Универзитету Јужне Калифорније 1986. године, касније је представљен у специјалу ЦБС-а. Вилијам Фисли представио је и концерт „Ехо Гоје” – мултимедијално. Фисли је био први гитариста који је награђен дипломом Тhe Peabody Conservatory of Music’s. Његова је публика од Новог Зеланда до Србије, као и на концертним местима широм Сједињених Држава и Канаде и сматра се једним од најбољих америчких класичних гитариста

Поред соло наступа на гитари, Вилијам Фисли брзо постаје признат као један од најбољих данашњих класичних гитариста. Први гитариста коме је додељена жељена диплома уметника Конзерваторијума Peabody. Фисли је од тада добио бројне награде и награде: златну медаљу на Панхеленском такмичењу гитариста 1987. у Атини, 1990. и 1995. у Балтимору и Гувернерову награду за изузетна достигнућа у уметности у Мериленду. Одкако је 1980. дебитовао са Балетом Сан Франциска, изводећи Родригов Concierto de Aranjuez for Lou Christenson’s ballet, за балет Луа Кристенсона Дон Хуан, Вилијам Фисли одржава активан распоред међународних турнеја. Наступао је на Охридском лету, фестивалу у Македонији и на местима као што су St. Martin in the Fields у Лондону, Национална галерија уметности, Колекција Филипс, Национална катедрала у Вашингтону и Универзитет Јејл. Био је на турнеји са Руским камерним оркестром Music Viva (Александар Рудин, диригент), наступао је уживо на АБЦ Интернационалном Радију у Аустралији и са њујоршким Bachanalia Ensemble под руководством Оf Nina Beilina and Washington’s 20th Century Consort. Недавне турнеје су укључивале Шпанију, Карибе, Грчку, Југославију, Србију, Нови Зеланд, Аустралију, Уједињено Краљевство и Исланд. Вилијам Фисли је за издавачку кућу Сонора објавио четири хваљена диска: Simplicity with his partner in the D’Amore Duo, oboist Vladimir Lande, and American Sketches — musical Americana with rags, Gershwin and Coplandesque landscapes. Његово треће издање, концерт „Ехо Гоје” – слави живот и утицај великог шпанског сликара музиком која га је окруживала док је стварао своју уметност, а касније и музиком коју је његова уметност инспирисала. Такође обилази програм са мултимедијалном презентацијом о животу Гоје, његовим уметничким делима и утицају на неколико генерација композитора. Најновији Фислијев диск, Шенандоа, представља колекцију дела са коренима популарне или народне музике са три жива америчка композитора (укључујући премијерни снимак насловне песме Роберта Бизера) и Хоакина Родрига. Фисли тренутно ради на факултету Вашингтонског универзитета и Shepherd универзитета.

Он је надарен техником доминације и оштрим интелектом. Вилијам Фисли је био солиста на Међународном фестивалу гитаре у Братислави, Међународном фестивалу гитаре у Киту, фестивалу Cochabamba Guitar Festival у Боливији, Србији и бившој Југославији, Зимском фестивалу у Сарајеву, Фестивалу савремене музике Форфест и Фестивалу гитаре Страмберк у Чешкој, Међународном фестивалу гитаре Гливице у Пољској и КСИ међународном фестивалу гитаре у Лими. Недавне турнеје су укључивале Шпанију, Карибе, Грчку, Србију, Италију, Еквадор, Нови Зеланд, Пољску, Словачку, Хондурас, Перу, Боливију, Чешку Републику, Словенију, Босну, Аустралију, Уједињено Краљевство и Исланд. За издавачку кућу Сонора објавио је четири хваљена диска и Шенандоа са музиком Роберта Бизера, Ралфа Таунера, Џорџа Рочберга и Хоакина Родрига. Његов најновији соло снимак, Тhe French Perspective излази у издавачкој кући Тhe Center Earth label. Вилијам Фисли снима и наступа искључиво на гитарама које је направио Ренди Анђела из Конкорда у Калифорнији. Вилијам Фисли био је представљен и као солиста са Моизес Гудачким квартетом из Словачке филхармоније, Фестивалу Амалфи у Италији, на концерту отварања Међународног сајма књига у Прагу, у амбасадама САД у Љубљани и Братислави, затим Фестивалу у Чарлстону, на турнеји по Америчким Девичанским острвима и широм САД и као солиста и као члан Дуа Д'Аморе са руским обоистом Владимиром Ландеом.