Вести

Љиљана Стојановић (Љубљана, 1955) српска је ликовна уметница која је по завршетку Академије ликовних уметности у Беогрaду ступила на ликовну сцену Југославије са специфичним стилом и начином ликовног изражавања кроз који је временом на поступан начин трансформисла мотиве сопственe ликовности. До сада је излагала нa око педесетак самосталних изложби у земљи и иностранству. Добитник је бројних признања и наградa. Члан је УЛУС-а и УЛУПУДС-а. Рођена је 1955. године у Љубљани. Дипломирала је на Одсеку графике Факултета примењених уметности у Београду 1979. године. Последипломске студије на Одсеку графике Факултета ликовних уметности завршила је 1982. године у Београду. Члан је УЛУС-а од 1980. године, а УЛУПУДС-а од 2011. године у звању истакнутог уметника. Живи и своја ликовна дела ствара у Београду.

Гост 32. епизоде документарне серије „Филм и књижевност“ у склопу програмске целине „Разговори у Кући сценарија“ Народне библиотеке „Др Душан Радић“ је Енес Халиловић, један од наших најзначајнијих савремених писаца.

Феномен књижевног часописа Сент, најзначајнији новопазарски писци, награда Аладин Лукач, песнички и романескни опус Енеса Халиловића, позоришна представа и филм рађени по Халиловићевим делима , неке су од тема емисијe која ће бити емитована 18. септембра на сајту и Јутјуб каналу НБ „Др Душан Радић“.

Добро дошли!

Давид Албахари (Пећ, ФНРЈ, 15. март 1948) српски је писац и академик. Албахари углавном пише романе и кратке приче које су често аутобиографске. Такође је и преводилац са енглеског језика. Рођен је у породици јеврејског порекла. Давид Албахари је у Загребу студирао енглеску литературу и језик. Прву збирку кратких прича „Породично време“ је објавио 1973. године. Постао је популаран у књижевним круговима четвртом књигом „Опис смрти“, за коју је добио награду „Иво Андрић“. Године 1991. постао је председник Савеза јеврејских општина Југославије, а радио је и на евакуацији јеврејског становништва из Сарајева. Године 1994. преселио се с породицом у Калгари, где и даље живи. И даље пише и објављује на српском језику. Члан је ван радног састава Српске академије наука и уметности при Одељењу језика и књижевности од 2. новембра 2006. године... Награде: Добитник је НИН-ове награде за роман Мамац 1996. године. Добитник награде Златни сунцокрет за збирку прича Сваке ноћи у другом граду 2008. године. Освојио је прву награду на фестивалу ,,Друга приказна" (Друга прича), у Скопљу, Македонији, 29. јула 2016. Међународна награда „Александар Тишма”.

У недељу, 18. септембра 2022. године, НБ „Др Душан Радић“ почеће са емитовањем треће сезоне серијала „Филм и књижевност“ настале у склопу програмске целине „Разговори у Кући сценарија“.

Кроз интервјуе са нашим најзначајнијим писцима, књижевним и музичким критичарима, редитељима, сценаристима, историчарима и теоретичарима филма, професорима универзитета, разматрају се бројна актуелна питања везана за сценаристику, преиспитују међусобне везе филма и књижевности и даје свеобухватни увид у ове две важне области уметничког испољавања.

У трећој сезони урађено је 16 емисија са следећим гостима:

Саша Радојевић, филмски редитељ, сценариста и критичар, уредник у Редакцији драмског и домаћег серијског програма Радио телевизије Србије;

Срђан Кољевић, сценариста и редитељ;

Енес Халиловић, писац и уредник књижевног часописа Сент;

Дејан Зечевић, редитељ и сценариста;

Зорица Којић и Драган Амброзић, музички критичари;

Мухарем Баздуљ, књижевник;

Иван Аранћеловић; филмски продуцент, уредник филмског програма Културног центра Београда;

Милутин Петровић, редитељ и сценариста;

Драган Јовић, директор Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије LIFFE;

Ненад Беквалац, филмски критичар и стручни сарадник Архива Југословенске кинотеке;

Владимир Марјановић, аутор књиге Јеванђеље на филму,

Проф. др Синиша Бокан, декан Академије уметности у Новом Саду;

Драган Кремер, музички критичар;

Милав В. Пузић, сценариста;

Дејан Дабић, филмски критичар, уметнички директор Београдског фестивала документарног и краткометражног филма и селектор Фестивала глумачких остварења домаћег играног филма у Нишу, стални гост серијала;

Срђан Савић, филмски критичар, главни и одговорни уредник филмског часописа Филаж, директор Нишког културног центра, стални гост серијала.

Емисије ће бити приказиване на Јутјуб каналу врњачке библиотеке (BIBLIOTEKA DR) на сваких 14 дана.

Аутор и водитељ је Срђан Чеперковић, док режију потписује Мирослав Сташић.

Милан Сташевић је рођен 1946. године у селу Војвода Степа у Банату. Дипломирао је на Факултету ликовних уметности у Београду, на одсеку за сликарство, 1975. године у класи професора Зорана Петровића. Магистрирао на истом факултету 1977. године у класи професора Младена Србиновића. Излагао је на бројним самосталним и колективним изложбама у земљи и иностранству, а добитник је и бројних награда и признања. Универзитетски je професор у пензији. Био je запослен као редовни професор предмета Цртања и предмета Сликања на Академији уметности Универзитета Нови Сад. Тренутно је председник Уметничког савета УЛУС-а (Удружење Ликовних Уметника Србије). Боравио је у Русији као гостујући професор на Академији уметности у Обнинску – Москва. Остварио je преко 70 самосталних изложби у земљи и иностранству као и преко 400 групних изложби у земљи и иностранству. За свој рад добитник је бројних националних и међународних награда. Члан УЛУС-а од 1977. Члан Графичког колектива од 1978. Живи и ствара у Београду и у Војвода Степи - Банат. Циклуси слика: „Поетика куће“ 1970-1980. Циклус цртежа тушем на препарираном платну 1977-... „Нојев ковчег“ уље на новинама каширано на платну 1985-1990. „Истовремени светови“ уље на новинама каширано на платну 1990-1996. „Де-седиментација“ уље на платну 1995-... „Повратак почетку“ 1998-... Циклуси графика: „Поетика куће“ 1977-1984. „Згаришта“, „Kртичњаци“ 1980-1985. „Текст тла“ 1995-... Циклус графика малог формата 1990-...