Најава догађаја

Представљање књиге ,,ЗАБЛУДЕ СРПСКЕ ИСТОРИЈЕʼʼ историчара Дејана Ристића

Књига историчара Дејана Ристића, под насловом ,,Заблуде српске историјеʼʼ, биће представљена у петак 18. септембра 2020. године са почетком у 19 часова у Народној библиотеци ,,Др Душан Радићʼʼ у Врњачкој Бањи.

О књизи ће говорити историчар и аутор књиге Дејан Ристић.

Књигу је објавила реномирана београдска издавачка кућа ,,Вукотић медиаʼʼ.

Посетиоци представљања књиге моћи ће, том приликом, и да је купе. Цена књиге је 600 динара.

Истовремено, по истој цени, посетиоци ће моћи да купе и књигу под насловом ,,Митови српске историјеʼʼ.


Након великог успеха књиге историчара Дејана Ристића под насловом ,,Митови српске историјеʼʼ, која је за мање од годину дана објављена у тиражу од безмало десет хиљада примерака, доживевши представљања у више од тридесетак градова и неколико држава, као и у више од стотину српских и иностраних медија, пред читаоцима се налази њен наставак под називом ,,Заблуде српске историјеʼʼ.

Заслугу за настанак ове књиге има изузетно велики број читалаца и издавачка кућа ,,Вукотић медиаʼʼ који су иницирали и подржали аутора у истраживачком раду чији је резултат књига која из угла историјске науке анализира неке од најзначајнијих митова, непознаница и историјских заблуда наше многовековне, бурне, славне и велике националне историје.

Да ли постоји ,,српски, односно календар Светог Саве Iʼʼ?

Да ли још увек мислите да је храбри Милош Обилић распорио Мурата I Праведног на Косову пољу?

Колико истине има у тврдњи да је први српски цар уједно и једини немањићки владар без ореола?

Да ли је највећи српски освајач, цар Стефан Душан IV Силни, заиста усмртио свог оца?

Да ли је српска царица Јелена била једина жена која је икада крочила ногом на тло Свете Горе Атонске?

Да ли су мошти најзначајнијег међу Србима, Светог Саве I Српског, заиста у целости спаљене или нам је један њихов део ипак остао сачуван све до данас?

Да ли је уистину цар Наполеон I изрекао ласкаве речи о вожду Карађорђу?

Шта се заправо догодило у Српско-бугарском рату 1885. године и где је нестала надалеко чувена спомен-плоча из здања Међународног Црвеног крста у Женеви?

Да ли је у зиму 1915/1916. из албанских лука српске јунаке превозила лађа француска или италијанска?

Ко је уистину био творац чувеног осврта војводе Живојина Мишића о Хрватима?

Ко је, уместо мртвог краља Александра I Ујединитеља од Југославије, изговорио речи: ,,Чувајте ми Југославијуʼʼ?

Да ли је генерал Драгољуб Михаиловић заиста био први устаник у Европи у Другом светском рату и ,,најодликованији српски официр у историјиʼʼ?

Епископ охридски и жички Николај (Велимировић) је био заточен у злогласном логору у Дахауу, али да ли је мучен, злостављан или је био у тзв. почасном објекту?

Понављате ли још увек да Јосип Броз Тито никада није посетио Спомен-подручје ,,Јасеновацʼʼ?

Сличних питања, недоумица, непознаница или веровања има на претек.

Историчар Дејан Ристић, првом и веома популарном књигом под насловом ,,Митови српске историјеʼʼ научним доказима развејао је неке од наших најзначајнијих митова и вратио нас бистрим и истинитим извориштима науке.

Овом књигом, сазданом на научним сазнањима и открићима, у 20 поглавља иде још даље, дубље и убедљивије са циљем да наше историјске заблуде и непознанице изнесе пред нас.

Историјске непознанице и заблуде, као и псеудоисторијске тврдње неумитно се повлаче пред неумољивим научним истинама и чињеницама.

У стварању митоманских прича, измишљотина и фалсификовања прошлости отишло се предалеко. Кривотвори се наша славна историја и тиме се урушава и негира идентитет нације и угрожава њен опстанак.

Ови узбудљиви и аутентични историјски есеји представљају резултат обавезе науке и истраживача да се величанствена вишевековна историја српског народа растерети и ослободи тешког терета митоманије и историјских заблуда.

Аутор свих илустрација у овој књизи је, као и у случају ,,Митова српске историјеʼʼ, један од најистакнутијих српских и европских графичара млађе генерације др Никола Радосављевић.