Најава догађаја

Изложба "Гарфилд - првих четрдесет пет година""

Ове године је симпатични мачак, икона поп културе, прославио 45. рођендан, али је и даље једнако забаван као и 19. јуна 1978. године када се родио у кухињи италијанског ресторана Мама Леони, у којој је појео све лазање и макароне. И по неку пицу. Живи са власником Џоном и псом Одијем.

,,Узео сам из сећања све особине мачака, а моја породица их је на фарми имала десетине и те карактерне црте помешао сам са цртама мог деде Џејма Гарфилда Дејвиса”, говорио је његов цртач Џим Дејвис. Гарфилд је добио име по Џимовом деди, а потпуно случајно, име двадесетог председника САД било је - Џејмс А. Гарфилд!!!

Стрип је доживео премијеру у дневном новинском издању 19. јуна 1978. године. Са скоро 2600 новина и више од четврт милијарде читалаца широм света овај стрип држи Гинисов рекорд за најраширенији стрип на свету.

Његов изглед се с годинама мењао, последње измене су биле 2003. године, међутим, увек је остао у бојама малог тигра и ,,увек ће остати дебела маца" додаје његов аутор.

,,Када би смршао, то би заправо окончало Гарфилда каквог познајемо. Гарфилд шаље здраву поруку да није савршен. Он то зна и слаже се с тиме. Потпуно је задовољан собом”.

Да резимирамо: не воли понедељке, паукове, поштара, вагу. Живи за порцију лазања и највише на свету воли - себе. Можда се свако од нас по мало проналази у лику ове наранџасте маце.

Ако желите да измамите себи осмех - изволите на изложбу од 9. до 28. октобра.