Најава догађаја

Промоција књиге "Филозофија гротеске" и збирке поезије "Револт ка гротескном" аутора Ивана Миљаковића

Петак 7. октобар, Салон Народне библиотеке "Др Душан Радић" са почетком у 19 часова.

Иван Миљаковић (1979) из Врњачке Бање, студент је завршне године на основним студијама филозофије у Београду. Област његовог филозофског интересовања и усавршавања је филозофија као начин живота и теорија и пракса образовања. Објавио је три књиге поезије, "Жива огледала стиха" (2012), "Микрософија" (2013), "Револт ка гротескном" (2020) и књигу филозофије "Филозофија гротеске" (2022) у издању Нове Поетике, два циклуса песама у часопису "Про Фемина" (2010) и једну перформистичку збирку поезије "Имагинација праксе" (2007). Излагао је радове на првом Тријеналу визуелне и експерименталне поезије у Ваљеву (2011), у организацији Дејана Богојевића. Наступао пар пута у оквиру Песничења и Поезина. Учествовао у вишедневној радионици "Spoken word poetry", пројекту говорне поезије у оквиру књижевног фестивала Крокодил 2019.

Визуелну поезију коју је излагао на Тријеналу експерименталне и визуелне поезије у Ваљеву, радио је у софтверима Paint и Photoshop. На овим песмама/сликама интеграција песничког и ликовног елемента је таква да је једно бесмислено без другог, губи вредност и значење. Два различита елемента стварају једну структуру или можда стварају трећи елемент.
Прве стихове објавио је у часопису "Про Фемина": три песме визуелне поезије, то јест патерн поезије и неколико песама из још необјављене збирке "Инстант акт".

Збирка поезије "Имагинација праксе" неформално је објављена 2007. године. У питању је перформистичка збирка поезије која није објављена у форми књиге већ у виду згужваних папира А4 формата смештених у прозирну фолију. Песме су штампане на петнаест папира који су згужвани и настале су песме за бацање, шутирање, гађање, добацивање, жонглирање... Песму морате да отворите ако желите да је прочитате и згужвате ако хоћете да је вратите назад. Ова збирка је настала за време трајања теоријско песничке радионице Дубравке Ђурић у оквиру АЖИН-а.

"Жива огледала стиха" представља својеврсну филозофију бављења поезијом и резултат експериментисања у авангардним процесима разумевања иписања поезије. Ова збирка визуелном формом наглашава значај изласка поезије из форме књиге, док својим садржајем експериментише са смислом филозофије, живота и уметности. Као део филозофије бављења поезијом, уводи се појам интерпракта, а то је специфичан начин прогресивног делања песника у свакодневној комуникацији.

"Микрософија" је продукт потребе времена да се сваки посао заврши што брже и што квалитетније. Што је брзо у овом случају не мора бити и кусо ако су неке друге вредности задовољене. Збирка је написана за неколико дана, при пуној сконцентрисаности и целодневној посвећености. Ова збирка инспирисана је кратким формама уопште, фрагментима, минијатурама, мрвицама, минимализмом, афоризмом, рубаије формом, хаику поезијом, рекламама, паролама, твитером…

"Револт ка гротескном" се бави преспитивањем односа и смисла, те лепог и ружног у поезији. У овој збирци гротескним, декадентним садржајима критички су осликани свакодневица духа, тела, друштва, света...

Најновија књига "Филозофија гротеске" представља манифест збирке поезије. У четири аналитичка есеја сабрани су многобројни филозофски ставови и премисе прожети теоријским промишљањем, својеврсном антипоетиком збирке стихова, који су у одломцима дати у јединственим фуснотама. На тај начин створено је једно несвакидашње и оригинално дело у коме су спојени научни филозофски метод и концептуална уметност оличена у бескрајним видовима гротески и оксиморона...

Улаз је слободан.

Добро нам дошли!