Најава догађаја

У петак 30. септембра од 19 часова гости наше Библиотеке биће Бранко Кукић, уредник часописа Градац, и Саво Стијеповић, књижевник. Они ће говорити на више него занимљиву и атрактивну тему Књижевност и алкохол. Управо је то била тема троброја (218-220) часописа Градац. Ово је и одлична прилика за посетиоце нашег Салона да уживо чују Бранка Кукића који је на само вишедеценијски уредник Градца већ и један од наших најугледнијих интелектуалаца и мислилаца, те Саву Стијеповића песника и писца чија дела по правилу наилазе на добар пријем и код критике и код читалаца.

У сусрет овогодишњем првенству света у фудбалу наша Библиотека је приредила изложбу албума са самолепљивим сличицама на тему светских и европских првенстава. Албуми са самолепљивим сличицама су већ готово пет деценија саставни део „загревања“ за велика фудбалска такмичења и велика су страст не само деци којој су првенствено намењена већ и одраслим љубитељима фудбала. У оквиру изложбе посетиоци ће имати прилике да виде све албуме који су пратили фудбалска првенства од 1974. године до актуелног првенства у Катару. Аутор изложбе је Мирослав Сташић, а изложба ће трајати од 7. до 28. септембра.

Народна библиотека Др Душан Радићи и издавачка кућа Клио позивају вас на разговор о књизи

ДОРСИ

Пет опаких година музике за цео живот

Неконвенционална биографија чувеног лосанђелеског бенда, прожета ширим културолошким и критичким увидима, својеврсна је потврда непролазне вредности поезије Џима Морисона и музике групе Дорс (The Doors)

говоре:

Драган Кремер, новинар

Зоран Хамовић, главни уредник ИП Клио

четвртак, 1. септембар, 19 сати

Поводом четрдесет година од смрти једног од наших највећих писаца, Меше Селимовића, наша Библиотека ће 27. августа организовати вече посвећено сећању на његово капитално дело и значај. О опусу и значају Меше Селимовића говориће књижевник, преводилац и новинар Мухарем Баздуљ. Његово предавање је насловљено "Четири златне птице". Ово је јединствена прилика да посетиоци наше Библиотеке чују тумачење дела великог писца из угла мислиоца какав је Мухарем Баздуљ. Улаз је слободан, а предавање почиње у 19 часова.

У Галерији Народне библиотеке "Др Душан Радић" у периоду од 22. августа до 19. септембра ћете бити у прилици да посетите изложбу "Руска царска породица" чија је ауторка Бранка Јокић.

Ово је јединствена прилика да видите личне фотографије последње руске царске породице Романов, које бележе срећне тренутке ове трагичне породице. У питању су црно-беле фотографије усликане током њихових свакодневних активности, фотографије из војске и ратне болнице, те породични портрети.

Неке од ових фотографија је цар Николај II лично фотографисао или су то чинили чланови његове породице, односно његови пријатељи који су му били блиски. Он је, иначе, био познат по томе што је волео фотографију.

Свечано отварање током ког ће говорити отац Радош Младеновић заказано је за среду 24. августа у 19h.

Улаз је слободан!