Најава догађаја

Библиотека Др. Душан Радић почиње нови програм Из Бање, с љубављу посвећен уметницима који су рођени и одраси у Врњачкој Бањи. Као метропола културе у Србији и некадашњој СФРЈ, у којој су гостовала сва велика имена, Врњачка Бања је помало заборавила своју „децу“, сада одрасле људе и остварене уметнике. Овим програмом покушавамо да вратимо дуг и исправимо ту неправду. Програм почиње изложбом слика Миодрага Чепрековића, сликара који је сврстан међу наивне и маргиналне уметнике а који већ 25 година ствара у амбијенту нашег града. Његови радови указују на снагу непатвореног духа, неретко на његов сатирични став према животу и околини. Јарки, сирови колорит показује сву спонтаност уметника, који се, поетски надахнут, игра формом и бојом.

МИОДРАГ ЧЕПЕРКОВИЋ, рођен је 1986. године у Краљеву. Слика од 1998. Прву самостану изложбу имао је у Специјалној болници Меркур 2017.

У складу са традицијом установе, Народна библиотека „Др Душан Радић“ обележиће и ове године Светски дан поезије.

Наш гост, у уторак 21. марта са почетком у 18 часова, биће Живорад Недељковић, један од најзначајнијих савремених српских лирика и актуелни лауреат награде „Десанка Максимовић“ која се додељује песницима за животно дело.

Улаз је бесплатан.

Добро дошли!

У четвртак 16. априла у Салону наше библиотеке биће представљена књига "Карирани столњак" (треће издање) аутора Николе Џамића. О књизи ће говорит аутор, а специјални гост биће наш познати глумац Миленко Павлов који ће читати одабрана места из књиге. Почетк је заказан за 19 часова.

Добро дошли.

Никола Пантовић рођен је 24. марта 1981. године у Београду. Члан је Удружења ликовних уметника Србије - УЛУС. Завршио је Факултет примењених уметности у Београду, Одсек вајарство, у класи проф. Зорице Јанковић.

Изложба траје од 11 до 24. марта.

У салону Народне библиотеке „Др Душан Радић“ од 8. до 24. марта 2023. године биће одржана изложба „Пуриша Ђорђевић – песник филма“.

Младомир Пуриша Ђорђевић је оставио дубок траг на Фестивалу филмског сценарија. Победио је 1997. године са сценаријом за филм „Танго је тужна мисао која се плеше“, одлуком еминентног жирија, чији су чланови били: Ђорђе Кадијевић, Динко Туцаковић и Карољ Вичек. Године 2005. Пуриша је отворио филмску смотру у Врњцима, а 2009. у оквиру Фестивала филмског сценарија уприличено је књижевно вече „Младомир чита Пуришу“, на радост бројне књижевне и филмске публике. Већина експоната са изложбе управо су трагови Пуришиног боравка у Врњачкој Бањи.

Свечано отварање изложбе заказано је у понедељак 13. марта у 18 часова у салону врњачке библиотеке.

Учествују Милан Никодијевић професор Академије уметности у Новом Саду, Дејан Ј. Лучић, директор библиотеке и Срђан Чеперковић, аутор изложбе.