Најава догађаја

„… Мома воли маму, Миша и Мима, Мома и Нина, Ема и Раша … Миш Јаша носи сеји Мини јаје …“ то су наша сећања на Буквар - Моју прву књигу. Некада су букваре писали најзначајнији људи српске културе, попут Вука Караџића и Захарија Орфелина. Бранислав Јанковић, Бранко Вељковић, Мита Митић, Десанка Стојић-Јањушевић, Божидар Тимотијевић, Вук Милатовић … то су творци буквара „наших“ дана, а када је све почело?

Народна библиотека „Др Душан Радић“ вас позива да посетите изложбу и видите неке веома ретке примерке, а можда и да пронађете буквар свог детињства …

Ова изложба требало би да побуди код посетилаца одређену емоционалну димензију, јер се сви са радошћу сећамо својих првих буквара. Многи су их сачували као што се чувају прве ципелице или први зубић, да нас са носталгијом подсети на детињство, на време када смо били ушушкани и безбрижни.

Ауторка изложбе је колегиница Мирјана Ђурашевић - самостални књижничар.

Изложбу ћете бити у прилици да посетите у периоду од 19. јула до 9. августа радним данима и суботом од 7 до 20 часова.

Улаз је слободан.

Добро дошли!

Јордан Станојчић је професор руског језика у пензији, који је од свог раног детињства сакупљао народне песме, истраживао мотиве и ситуације настанка појединих песама, као и личности и догађаје, који су у тим песмама опевани.
На 200 илустрованих страница, поред 240 народних песама, књига “Приче о песмама” садржи и историјат тих песама, приче о њиховом отимању од заборава, њиховом путовању кроз време и присуству у животима наших предака и нас самих. Књига почиње са песмама “Боже правде”, “Хеј, Словени”, “Свети Сава”, а завршава се са сада актуелном песмом “Пукни зоро”.
Са аутором ће разговор водити модератор Мирослав Сташић.

Уторак 13. Јул, Салон Народне библиотеке "Др Душан Радић", почетак у 19 часова.

Поставку чине три изведена јединствена костима, уз уметничке, техничке и радне скице, које су настале проучавањем монголске културе. Жеља за изучавањем монголске културе потиче из књиге “Џингис Кан и стварање савременог света” Џека Ведерфорда који кроз живот Џингис Кана, првобитно званог Темурџина, описује настанак и развој Монголске државе.

Као што и сам назив књиге Џека Ведерфорда гласи, направљена је паралела између традиционалног живота монголског народа који се прожима од разних племена, формирања државе Монголије, њеног развоја и онога што она данас представља у савременом друштву, паралела која је приказана кроз костим употребом традиционалних и савремених материјала.

Поред едукације, циљ изложбе је да подстакне посетиоце да размишљају и праве паралелу између традиције и савременог, у било ком сегменту живота.

Рециклажни материјали су употребљени са намером да подстакне на размишљање о поновном коришћењу и употреби одбачених ствари, јер се на тај начин се доприноси очувању планете Земље.

Изложбу ћете бити у прилици да посетите у периоду од 12. јула до 4. августа у Галерији врњачке библиотеке током нашег радног времена - радним данима и суботом од 7 до 20 часова.

Добро дошли!

Позивамо вас на представљање збирке поезије "Откључано време" аутора Драгише Обрадовића у уторак 6. јула у Салону Народне библиотеке "Др Душан Радић" са почетком у 19 часова.
О књизи ће говорити Верољуб Вукашиновић, Живорад Недељковић и аутор збирке.
Улаз је слободан!

У петак 25. јуна у Салону наше билиотеке биће постављена изложба репринт издања ретких рукописних књига из збирке Верослава Радовића, великог библиофила и страсног сакупљача ретких књига. Овом приликом бићете у прилици да, између осталих, видите репринт Мирослављевог јеванђеља, рађен само у десет примерака! Изложбу можете погледати до 15. јула.

Очекујемо вас.