Најава догађаја

Народна библиотека "Др Душан Радић" организује изложбу посвећену академику Драгославу Михаиловићу, поводом 92. рођендана, јер је Он највећи живи писац у нашој земљи, који је успео да стекне поштовање стручне јавности и наклоност публике свих генерација.

Аутору култних књига "Кад су цветале тикве", "Петријин венац", "Чизмаши"... је робијање у најстрашнијем југословенском казамату, на Голом отоку, постало доминантна тема његовог живота.

Драгослав Михаиловић је живео историју своје земље, зато је свака његова година јубилеј за нашу књижевност.

Народна библиотека „Др Душан Радић“ организујe стручни скуп о делу Миодрага Б.Протића. И овај скуп је прилог обележавању сто година од његовог рођења.

Петак 11. новембар у 10 часова

Учествују:

1. Проф. др Јерко Денегри, Музеј савремене уметности, Филозофски факултет Бгд

2. Светлана Митић, музејски саветник, Музеј савремене уметности

3. Сузана Новчић, музејски саветник, Народни музеј Краљево

4. Проф. Драгиша Обрадовић, академски вајар

5. Огњан Топаловић, социолог

6. Марија Петковић, виши дипломирани библиотекар

У Галерији Народне библиотеке "Др Душан Радић" од 3. до 25. новембра бићете у прилици да посетите изложбу "Силазак у подземље" владике Западно-америчког Максима и о. Стаматиса Склириса. Изложба представља омаж Фјодору Михајловичу Достојевском.

На изложби су представљени радови Еп. Максима, као и три платна о. Стаматиса Склириса. Једни делују емотивно, други романтично, трећи мрачно. Неки потичу директно из иконографске традиције, други промовишу нова решења и теже „ажурирању” традиције, заобилазећи строгу иконографску линију. Поједина платна описују призоре из романа Достојевског, а друга нам доносе портрете његових разноликих јунака, док неки, они егзистенцијалнији, продиру у лавиринтске путеве психичког света; коначно, поједина платна се крећу у духовном домену пројектујући духовне знакове и поруке које емитује дело великог аутора.

Улаз је слободан!

Позивамо вас на представљање издаваштва издавачке куће "Поетикум" у четвртак 3. новембра у Салону Народне библиотеке "Др Душан Радић" са почетком у 19 часова.

Учествују уредници Иван Новчић и Александар Марић, као и аутори Поетикума.

Добро дошли!

У оквиру циклуса „Музика међу књигама“ у четвртак 13. октобра од 19 часова посетиоцима нашег Салона представиће се врњачки трио Acustico. Они ће том приликом извести специјално припремљен музички програм који ће чинити песме неких од највећих српских песника заоденуте у музичко рухо. Чланови групе Acustico су Анкица Ђорђевић -Мутавџић – вокал, Мишко Кончар – вокал и гитара и Ненад Манојловић – соло гитара и пратећи вокал. Овај наступ ће уједно бити и предпремијера њиховог новог албума под називом „Путник“ који ће се у целости састојати од песама компонованих на стихове највећих домаћих песника. Учешће у овом концерту ће узети и ученици врњаче Гимназије. Улаз је слободан.