Блог

Аспасија

Аспасија је била чувена атинска куртизана, жена веома згодна, образована и утицајна. Била је друга жена Периклова. Разуме се да је управо због ње оставио прву. На њега је, како се сматрало, имала веома јак утицај, а преко њега – на кога је хтела. Пореклом је била из Милета и не зна се тачно како је доспела у Атину. Стари историчари тврде да је у Атини држала бордел, а и сама у њему пружала услуге муштеријама, док други тврде да је то измишљотина Периклових политичких противника.

Помињу је многи стари писци: Платон, Аристофан, Ксенофонт … У Платоновом дијалогу Менексен, за који неки мисле да није његов, Аспасија има веома истакнуту улогу. Сократ је ту хвали пуним устима, назива својом учитељицом у беседништву и препричава Менексену посмртну беседу коју је она припремила у част атинских јунака палих у славним биткама.

Многи су се питали зашто је Платон такву беседу ставио у уста једне куртизане, макар она била веома образована. Да би човек могао да говори о јунаштву других који су пали за слободу његове отаџбине треба да је одличан беседник, жена и – курва.