Блог

Вукови и овце - Ливанијева прогимназма

Прогимназмата (Προγυμνάσματα) су у антици биле претходне реторичке вежбе које су ученике узраста око 15. година упознавале са основним реторичким концептима и стратегијама, али као што ћете видети из ове коју нам је сачувао Ливаније (Λιβάνιος, око 314 - 392 или 393.) не само са тим. А кад је прочитате, можда ће вам бити јасно зашто се данас реторика не учи у школама. Забранили је вукови.

(1) Вукови затражише од оваца да са њима успоставе мир и затишје, те говораху: „Овај дан ће бити почетак великих добара и вама и нама, јер ослободивши се рата и зла биће нам могуће без страха кретати се једни поред других. Хајде, дакле, да склопимо савез. Али, да би тај савез био сигуран, те да потписано одмах не бисмо погазили, требало би да отерате оне непријатељске и зле псе, јер од њих вукове и сада подилази немир и језа. Наиме, често скачући они лају на нас када напросто пролазимо поред вашег стада, на нас који не желимо провоцирати и узнемиравати вас. Што вам уопште требају пси када сте склопили мир са вуковима?“

(2) Дадоше се завести овце. Јер сој тај пун је безазлености. И пси одоше, а као чувари се поставише вукови — а овце, оставши саме, бише поједене.

(3) Непријатељским речима о предстојећој заштити не треба веровати.

Дејан Ј. Лучић

Демостен